Peče se...

Kiš Loren

  • OKT 1, 2019

Kiš Loren - Parče Gastronomskog Raja!

“Quiche Lorraine” ili po Vuku, jednostavno Kiš Loren je vrhunski francuski specijalitet i bezvremensko parče gastronomskog raja. Pravi se bez napora, odgovara bilo kojoj prilici i prava je uteha za kišne, jesenje dane.

Kiš Loren je najbolji kada se jede sa porodicom i prijateljima. Mada, nećemo vam zameriti ako poželite da ga sačuvate samo za sebe.

Uprkos popularnom mišljenju, Kiš Loren nije čistog francuskog porekla. Receptura dolazi iz srednjovekovnog nemačkog kraljevstva Lotringen. Tek kasnije taj region je dobio ime Loren.

Sama reč “Quiche” je izvedena iz nemačke reči “Kuchen”, što u prevodu na naš jezik znači - torta ili kolač.

Originalni Kiš Loren je bio jednostavna pita, sa filom od jaja, krema i dimljene slanine. Tek kasnije u ovaj miks dodat je sir. Ako toj smeši dodamo luk, dobićemo Alzaški Kiš. Testo je prvobitno pravljeno od smese za običan hleb, ali i to je vremenom evoluiralo.

Kiš je postao popularan u Engleskoj odmah nakon Drugog svetskog rata, a u Americi nekoliko godina kasnije. Zbog svojih mahom vegetarijanskih sastojaka smatrali su da Kiš nije obrok za prave muškarce, jer “Pravi muškarci ne jedu Kiš!”. Međutim to se danas promenilo.

Promenili su se i sastojci, tako da sem originalnog Kiš Lorena možete pronaći i Kiš sa pečurkama, šunkom, pa čak i morskim plodovima.

Kiš Loren se može jesti u bilo koje doba dana, tako da ako ste u prilici svratite do Hot Kex prodavnice na parče ili dva ovog božanstvenog obroka.

Osim Kiš Lorena, pravimo i Kiš Mexico i razne druge veoma ukusne kiševe.

Prijatno i vidimo se!